Colegiul Director al Centralei Nationale Miniere a suspendat actiunea de protest care urma sa aiba loc la sfarsitul saptamanii in Capitala. Reprezentantii minerilor au fost de acord cu protocolul propus de Ministerul Economiei, a declarat, ieri, Valeriu Cernat, vicepresedinte al Centralei.
Cernat a explicat ca acordul are atat masuri active, cat si pasive referitoare la solutionarea revendicarilor, respectiv atragerea de fonduri si infiintarea de locuri de munca in aceste zile, precum si efectuarea de plati compensatorii pentru cei 11.200 de mineri care vor fi disponibilizati in perioada urmatoare.
20.000 de lei noi pentru disponibilizati
Potrivit liderului CNM, disponibilizatii vor primi cate 20.000 de lei noi, in doua transe: 15.000 la desfacerea contractului de munca si 5.000 in urmatoarele sase luni. Reprezentantii CNM si cei ai Ministerului Economiei au semnat, la finalul negocierilor de luni, un acord in zece puncte privind solutionarea unor cereri ale ortacilor cu privire la protectia sociala a celor 11.200 de mineri ce vor fi disponibilizati in 2005 si 2006 si la programul de restructurare in minerit.
Proiectele de reabilitare vor fi analizate
O alta prevedere a acordului vizeaza reanalizarea, pana in 10 decembrie, a modului de functionare a Agentiei pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere si, mai precis, proiectele referitoare la zonele defavorizate monoindustriale (Petrosani, Motru, Borsa, Zlatna si alte sase-sapte bazine miniere). Vor fi reanalizate si programele de restructurare din fiecare unitate miniera, afirma liderul sindical. Va fi discutata si posibilitatea ca, acolo unde asociatiile de salariati o cer, sa fie incheiate contracte de participatiune care sa permita continuarea in mod eficient a activitatii. Liderii CNM intentionau sa aduca la Bucuresti 10.000 de persoane, pentru a participa la man