Cu naivitate, destui români cred că presa - ,a patra putere în stat"- e ceva abstract, alcătuit din materie stelară şi oameni care, în loc de carne şi oase, au, precum metrul- etalon de la Sčvres, iridiu şi platină. Cruntă eroare. Presa românească a ajuns - cu minime excepţii - o baltă urât mirositoare, unde se confruntă interese, grupuri şi orgolii. Fascinaţia vulgarităţii a covârşit totul, iar personajele de prim-plan sunt, de regulă, producătorii de mizerii morale, escrocii, şarlatanii şi îmbuibaţii. Cu cât eşti mai vulgar, mai analfabet, mai agresiv, mai deşuchiat, şansele de a ocupa hectare de pagini cresc.
Nu mă miră, în aceste condiţii, că un ziar cu oarecare trecere şi pe Internet (de parcă ,internauţii" n-ar fi şi ei români!) califică cu nota trei (notă nu doar de corigenţie, ci şi de blam) prestaţia liderilor sindicali din învăţământ. Motivarea e, pe cât de cinică, pe atât de departe de adevăr: ,Liderii sindicali ai profesorilor lasă impresia că vor să rămână cu orice preţ în grevă, deşi guvernul a promis alocarea a 5% din PIB. O atitudine corectă - şi în interesul şcolii - ar fi fost suspendarea grevei până la votarea în parlament a capitolului din legea bugetului destinat învăţământului". Micul text e, deşi ţanţoş nevoie-mare, de o infinită găunoşenie. El dovedeşte nu doar necunoaşterea listei reale a cererilor sindicaliste, ci şi o mentalitate de mingicar, care jonglează cu balonul pentru a delecta peluza.
A considera că greviştii ar fi trebui să ia poziţia de drepţi pentru că li s-a promis cinci la sută din PIB, când cerinţa minimală era de şase la sută, trădează un simţ al relativismului cu totul şocant: după această logică, profesorii ar fi putut să iasă din grevă şi dacă li s-ar fi luat procente, că doar ,li s-a promis"! Ei bine, tocmai aceasta e problema: după o săptămână de negocieri, guvernul promite, dar nu dă, de f