"Sigur este o mancare «nemancata» de la vladica pana la opinca. Eu in cercul de prieteni i-am spus, simplu: crema de crevete cu icre, deoarece amicii au degustat-o in direct si nu citind-o pe undeva. Ba mai mult, nici nu am explicat-o amanuntit pana acum."
Spatiul rubricii nu-mi permite sa redau intreaga, scrisoarea pe care am primit-o, nu demult, de la unul dintre fidelii corespondenti ai Jurnalului de Bucatarie (care, de altminteri, semneaza cu un pseudonim nu lipsit de o nuanta ironica). Mi-a parut cumva "altfel" reteta domniei sale, inovatoare si, cum (inca) nu am testat-o, imi propun sa o fac, candva, intr-una dintre zilele cu dezlegare la peste din Postul Craciunului. "Ingrediente pentru aproximativ 6 litri de crema (operatiunea insa se face «la ochi» de bucatar): circa o jumatate de pachet pelete de spuma de crevete - sunt peste tot mancarea saracului vietnamez; circa 150 grame pelete de tapioca (cu marimea de la 2 mm la 4mm max.); 2 kg de rosii sau doua pachete knorr sau ceva asemanator cu crema de rosii; paprika mare, grunjoasa, iute; piper, sare dupa gust; crevete din comert: 200, 300 sau 500 de grame. Preparare: peletele de crevete se sparg cu mana sau se dau direct la macinat fin in rasnita de cafea sau ce rasnita aveti la indemana, se amesteca cu circa un litru de apa. Bobitele de tapioca se lasa la inmuiat pana cand devin lipicioase ori transparente (minimum 3-4 ore). Daca sunt prea uscate si mari, dupa inmuiere le fierbem separat, amestecand mereu pentru a nu se lipi una de alta. Se prepara un bulion din rosiile descojite, taiate marunt, zdrobite manual sau mecanic, cu samanta cu tot. Bulionul se fierbe in circa 4-5 litri de apa pana se obtine renumita supa de rosii, cu un adaos mai mare de paprika iute si piper, iar la fierbere se adauga si icrele (boabele de tapioca). Atentie la "lipit", consistenta supei de rosii se mareste. Se da la o par