Odata cu aparitia ordinului Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) privind procedurile simplificate de vamuire in luna aprilie a.c., s-a trecut la generalizarea acestor proceduri, propunandu-se ca pana la sfarsitul anului 2005 circa 40 % din operatiunile vamale sa fie derulate fara interventia lucratorilor vamali.
Acest angajament a fost mentionat si in Raportul de tara din luna octombrie 2005 unde, a fost reliefat faptul ca ANV "a promovat in mod activ accesul agentilor economici la procedurile simplificate, care vor permite indeplinirea simplificata a procedurilor si formalitatilor". De asemenea, in Raport se mai precizeaza ca, "Planul de actiune al ANV pentru anul 2005 stabileste obiectivul efectuarii vamuirii fara controale (prin proceduri simplificate) la aproximativ 40% din operatiuni pana la sfarsitul anului 2005", se arata intr-un comunicat ANV.
Generalizarea acestor proceduri simplificate de vamuire nu presupune o scadere a calitatii controlului vamal asupra marfurilor care fac obiectul acestor operatiuni avand in vedere ca, in conformitate cu alinierea la standardele europene in materie, se va pune un accent semnificativ pe activitatea de control ulterior desfasurata la sediul firmelor.
Pana la aceasta data, din cele de 702 mari socieatti comerciale cu care conducerea ANV a purtat discutii in primavara acestui an pentru introducerea procedurilor simplificate au fost autorizate un numar de 593 societati comerciale, in timp ce alte 74 au demarat procesul de autorizare, pentru celelalte societati asigurandu-se consultanta de specialitate necesara demararii procesului de autorizare.
Totodata, la aceasta data sapte directii regionale vamale realizeaza operatiuni de vamuire in procedura simplificata peste procentul de 40% stabilit. Este vorba de Directia Regionala Vamala Timisoara, DRV Bucuresti si DRV Craiova precum si birourile vamale Pit