Bruxelles-ul s-a saturat de promisiuni. Fara corupti adusi in fata instantei, Bucurestiul poate rata integrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Chiar daca ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene a fost unul favorabil Romaniei, tot mai multi europarlamentari pun la indoiala capacitatea tarii noastre de a recupera restantele pana in aprilie anul viitor.
Dezbaterile din Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, precum si reuniunea Comitetului parlamentar mixt Romania-UE au creat cadrul necesar pentru ca oficialii europeni sa-si manifeste nemultumirile si sa avertizeze Bucurestiul.
"Daca s-ar fi votat astazi, am fi votat pentru amanarea aderarii Romaniei. Simplu!", spune socialistul Jan Marinus Wiersma. "Cea mai mare problema ramane credibilitatea procesului de reforma, iar problema coruptiei este dominanta", isi sustine el afirmatia.
Jan Marinus Wiersma, care coordoneaza monitorizarea Romaniei si Bulgariei pentru grupul socialist, a adaugat insa ca mai este inca timp pana in aprilie 2006 ca lucrurile sa inceapa sa se miste, insa parlamentarii europeni sunt nerabdatori.
Guvernul roman nu poate sta cu mainile in san, crezand ca noi vom vota automat pentru aderarea Romaniei, pentru ca nu va fi asa, a avertizat si ecologistul Joost Lagendijk. Sunt surprins - a declarat el pentru Deutsche Welle - de cate am auzit din presa europeana si din cea romaneasca despre nivelul de coruptie, fara ca presupusele dosare de instrumentare sa apara vreodata. Daca aceste dosare au existat si au fost distruse, atunci aceasta denota un fapt extrem de negativ, a adaugat Lagendijk.
Mai mult, nemultumirile parlamentarilor europeni s-ar putea repercuta asupra pocesului de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei. Dezbaterile din Parlamentul European, sustine Jan Marinus Wiersma, ar putea influenta cele 19 Parlamente ale stat