E limpede ca BERD nu citeste ziarele. In schimb, presedintele Basescu le citeste si e, cu siguranta, toba de informatie si opinie in materie de tunuri si spagi stiute si nestiute.
Nu e singura deosebire care il desparte pe presedinte de institutia pe care a folosit-o, la Paris, drept cal-speraclu-troian-european. E la fel de limpede ca BERD n-a umblat prin judete, spitale, judecatorii si prin arhivele de procuratura in care zac dosare inghetate, mai trainic decit oricare dintre conflictele de la Marea Neagra.
In schimb, presedintele Basescu a umblat peste tot si e doctor in frigotehnie conflictuala.
Daca BERD crede ca Romania e un stat mai putin corupt decit era acum 4 ani, nu ne putem simti decit flatati. Si ingrijorati. Caci, in afara raportului BERD, nici un alt document si nici un alt argument venite din interior, din tonusul si datele vietii personale a milioane de romani, nu semnaleaza vreo schimbare. BERD se bazeaza pe declaratiile firmelor care au facut afaceri cu statul roman.
Evident, pe declaratiile acelor firme care au dat declaratii. Sute si, poate, mii de firme minuscule vin in Romania, se bat sa invete tehnica eficientei spagii si nu mai au timp de declaratii. BERD sustine ca am ajuns de la 2,5% mita din valoarea afacerilor, in 2002, la 0,7%, in 2005.
Si chiar daca ar fi asa, ce ne spun aceste cifre? Ca firmele straine dau mai putina spaga? Ca au invatat sa o dea mai discret? Sau ca au invatat sa nu o mai declare? Suspiciunea nu dispare.
Daca Romania ar fi incetat sa mai fie un stat corupt, am fi aflat-o, cumva, mult inainte si mai sigur decit in raportul BERD: fie printr-o stare vizibila de optimism national, fie din pozitia triumfala a Aliantei D.A., in sondaje.
C oincidenta da de gindit. Pina la razgindirea urmatoare, si primul-ministru Tariceanu s-a aratat convins in