Parlamentul Romaniei a aprobat alocarea pentru Educatie a unei parti din sumele obtinute in urma colectarii Taxei pe Valoare Adaugata. Initiativa legislativa a apartinut ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu. Acesta a propus spre adoptare un amendament la articolul privind defalcarea sumelor ce provin din TVA. Ministrul Finantelor a mentionat ca in proiectul de buget pentru anul 2006 exista o crestere pentru capitolul invatamant de 5,5 la suta fata de anul anterior.
"In mod cert exista o evolutie a cheltuielilor alocate pentru Educatie. Ca aceste cheltuieli sunt insuficiente, e valabil pentru toate sectoarele care sunt acoperite cu fonduri de la buget", a spus Vladescu. Potrivit afirmatiilor sale, bugetul Romaniei are venituri de numai 30 la suta din PIB si de aceea cheltuielile care se aloca pentru fiecare capitol sunt mai mici decat in alte tari comparabile cu Romania.
Mihai Hardau: "Revendicarile salariale sunt aberante"
Ministrul Educatiei, Mihai Hardau, a declarat ca sumele "rezultate din 5 la suta din PIB" pentru invatamant nu ajung, avand in vedere nevoile acestui sistem. Ministrul a continuat insa cu o precizare prin care a atras atentia asupra faptului ca in aceasta perioada nimeni nu vorbeste despre calitatea invatamantului, ci despre beneficiarul sistemului.
Conform celor spuse de Hardau, nivelul de salarizare din invatamant este superior cu 20 la suta nivelului din sistemele bugetare. Chiar daca este nemultumit de suma alocata educatiei, ministrul crede ca cei 3,9% din PIB sunt de ajuns pentru demararea reformei din invatamant.
Parlamentul Romaniei a aprobat alocarea pentru Educatie a unei parti din sumele obtinute in urma colectarii Taxei pe Valoare Adaugata. Initiativa legislativa a apartinut ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu. Acesta a propus spre adoptare un amendament la articolul privind def