Reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), Patronatului Farmacistilor din Romania (PFR) si Asociatiei Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR) s-au intalnit, ieri, pentru a opta oara cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru a discuta proiectul Legii farmaciei.
CFR, PFR si ARFR au cazut de acord ca, din momentul intrarii in vigoare a Legii farmaciei, sa fie eliberate autorizatii de infiintare a farmaciilor astfel incat sa fie respectate in acelasi timp criteriul geografic - ''o farmacie la 250 de metri liniari'' si criteriul demografic - ''in mediul urban o farmacie la 3.000 de locuitori, cu un spor de 10 la suta in capitalele de judet, si in mediul rural o farmacie la o comuna sub 5.000 de locuitori si o farmacie la o comuna care depaseste 4.000 de locuitori''.
In Bucuresti, din momentul intrarii in vigoare a legii, se vor mai da autorizatii de infiintare a farmaciilor tinandu-se cont de criteriul geografic si de criteriul demografic - ''in fiecare sector, o farmacie la 2.500 de locuitori''. CFR si PFR au sustinut ca farmacia trebuie sa fie 100 la suta a farmacistului, in timp ce ARFR a precizat ca nu conteaza daca proprietarul este sau nu farmacist. Ministrul Nicolaescu a sustinut ideea ca 51 la suta dintre actiuni sa fie detinute de farmacist si 49 la suta de altcineva care sa nu fie farmacist: ''Nu se mai desfiinteaza lanturile de farmacii, insa din momentul aparitiei legii nu se vor mai putea dezvolta. Farmacia trebuie sa fie in majoritate a farmacistului''. Dupa dezbaterea de ieri, ARFR a dat publicitatii un comunicat de presa in care se precizeaza: ''ARFR se arata ingrijorata de perspectiva afectarii grave a dreptului de proprietate al actualilor detinatori legitimi de farmacii.
Conform ultimelor propuneri ale MS, lanturile de farmacii nu vor mai avea voie sa se dezvolte si, in cazul in care vor dori sa vanda farmaci