Nimeni nu stie cu exactitate cand a inceput sa fie exploatat carbunele in Salaj. Cert este ca au fost descoperite unelte vechi de sute de ani si care erau folosite la extragerea carbunelui si la prelucrarea fierului si bronzului.
Mineritul a fost mai putin cunoscut in Salaj pana cand, in jurul anului 1900, activitatea de extractie a carbunelui a luat amploare dupa ce s-a constatat ca in mai multe zone exista resurse bogate de lignit si carbune brun.
In anul 1902, un anume Janoska Joszef, care locuia in zona localitatii Bobota si care era un intreprinzator destul de instarit la acea vreme, detinand o moara, masini agricole, terenuri agricole si alte bunuri, era si proprietarul unei mine din care se extragea lignit.
In mina lucrau atat localnici cat si persoane din localitatile invecinate, iar productia de carbune obtinuta era utilizata pe de o parte pe mosia lui Janoska, iar restul era vanduta oamenilor pentru a-si incalzi casele. Peste cativa ani au fost deschise mine in comuna Surduc, unde au fost descoperite importante zacaminte de carbune brun.
Minele au avut mai multi proprietari din Austria si Franta, iar carbunele obtinut era, de asemenea, vandut in localitatile din jur, in special in Jibou, care reprezenta inca de pe atunci un important nod de cale ferata pe teritoriul Romaniei.
Cele doua exploatari de carbune au fost nationalizate in anul 1948, iar dupa nationalizare au intrat in administrarea „Trustului Minier Ardealul", care isi avea sediul la Oradea. Trustul minier s-a desfiintat in anul 1976 si au fost infiintate intreprinderea Miniera Bihor si intreprinderea Miniera Salaj.
Intre timp, mineritul se dezvoltase in Salaj, fiind puse bazele unor exploatari miniere pe raza comunei Ip in anul 1952, in Bazinul Sarmasag s