Greva profesorilor a incetat de luni in satul Buzescu, unde palatele rromilor se inalta la cer cu cate un turnulet pentru fiecare stea. Chiar daca sindicatul de care apartine scoala generala din sat cu jumatate de elevi rromi a hotarat sa ramana in greva, dascalilor le-a fost prea frica ca o sa li se injumatateasca salariul.
"12 noiembrie. Ioana, Imi cer scuze ca nu am ajuns la tine. Voi veni maine. Nelu." Elevii clasei a II-a ai scolii generale din satul Buzescu invata cum sa scrie un bilet. In scoala sunt 350 de elevi. Jumatate dintre ei sunt rromi. De pe fereastra clasei se vad inaltandu-se palatele cu turnulete ale castei bogate a satului. Multe sunt din marmura pe dinafara, neagra sau alba, cu piramide pe acoperis sau doar cu zeci de turnulete.
HARMALAIE. Copii din Buzescu nu simt ca e greva. Au venit la scoala ca si cum prezenta ar fi obligatorie
DIN PALATE SI COCIOABE. "Ma numesc Samar. Incantat!", imi strange mana un elev rrom din casa a IV-a de cum ma asez in banca cu el. Baiatul cu bretonul vopsit blond e fiul unuia dintre "palatistii" din Buzescu. Casa lui cu doua etaje, neterminata, e chiar langa curtea scolii. In mana cu unghii netaiate, Samar strange un pix cu capacul ros intre incisivi. Cu ochii in caiet, apasa pixul pe literele de la lectia de limba romana. Invatatoarea, o doamna plinuta, imbracata cu una din cele doua fuste, singurele pe care le are si pe care le spala pe rand, le preda elevilor functia verbului in propozitie. Viorica Lungu, cum ii zice dascalului, a hotarat sa intre de luni la ora impreuna cu ceilalti 22 de profesori si invatatori cati sunt in scoala. Motivul e doar unul pe care multe cadre didactice cred ca a mizat si Guvernul: "Ne e frica sa nu ne ia din salariu!". Dupa 29 de ani de invatamant a ajuns la "sapte milioane si cinci sute cinzeci si trei de mii". "Ia sa imi zica cineva o propozitie frumoasa despre toa