La munca: asa i-am gasit pe dascalii din Cuca. In capatul dealurilor nimeni nu face greva si nimeni nu crede in vreo schimbare. In magazioare intunecate sau la gura sobei, copiii sunt burdusiti de carte. In lumea si credinta lor Bucurestiu-i buricul tarii, dar Cuca face regulile...
PRIMITIVISM. Dupa ce strabati kilometri intregi, ai impresia ca ai ajuns la dracu-n praznic. De abia dupa ce ajungi in varf de deal dai cu ochii de-o casa. De-acolo incepe Cuca Macaii. Primitiv. Mare ca suprafata cat Bucurestiul, comuna din judetul Arges are regulile ei de nepatruns. Curiosi daca si aici dascalii protesteaza, am dat buzna in scoli.
La intrare, parcare mare de biciclete, semn ca nimeni nu e absent de la datorie. Scoala cu clasele I-VII din centru e cea mai darapanata, dar si cea mai populata. Copiilor nu le pasa ca vin pe jos zeci de kilometri. Ei vor sa fie fruntea. Unitatea, ca multe altele de la Cuca, nu are autorizatie de functionare, dar activitatea-i in toi. Pe copii i-am gasit la clasa cu caietele in fata. Pe coridoarele vopsite in culori de pe vremea raposatului nu urla decat clopotelul ragusit. Din peisajul primitiv conservat fara rusine, iti sar in ochi lighenele de tabla din scoala, unde elevii ar trebui sa se spele. Dar, chiar si asa, copiii s-au invatat sa vina cu sticlutele cu apa de acasa, ca e mai sigur.
Profesorii din Cuca sunt mandri de hotararea lor. Fara greva anul asta, ca si-asa e degeaba. Revoltati si totusi devotati meseriei, putinii navetisti veniti sa lumineze Cuca au crezul lor si fac cum stiu mai bine. "Apoi, daca intram in greva, ramaneam de tot fara bani. Mai bine sa nu zapacim de tot copiii astia. Nu ne-ar fi convenit dupa aceea sa venim sambata sau duminica la ore, cand nu aveam nici bani de benzina", spune Adriana Radau, profesoara de engleza la Cuca.
ORA DE SPORT. Ospitalieri din fire, dascalii ne invita sa participa