Titlul apartine, de data aceasta, lui Zbigniew Brzezinski, unul dintre mogulii politicii externe americane, om al practicii si al teoriei, deopotriva. Lucrarea, publicata anul trecut in SUA, are deja o versiune in limba romana, alimentind o dezbatere prezenta nu doar in Romania sau in America, ci oriunde pe glob: "Politica americana, incotro?"
Care ar fi, deci, dilema politicii externe americane? Alegerea dintre "a domina" si "a conduce", crede Brzezinski. Evident, o falsa dilema, pentru ca dominarea poate fi o metoda de a conduce, iar conducerea unui proces, fie el chiar si politica mondiala, poate sa presupuna mijloace de dominare!
In realitate, problema este alta si ea poate fi exprimata printr-o intrebare simpla: "Cum sa salvezi America de ea insasi?". Fara sa o spuna explicit, ca multi dintre compatriotii sai, fostul consilier pentru securitate al Casei Albe crede ca America si politica pe care o dezvolta la nivel international nu este o solutie la temele majore ale lumii de azi, ci a devenit parte a problemei.
Prin forta imprejurarilor, la sfirsitul razboiului rece, Statele Unite au fost impinse spre un statut special, cel de "singura super-putere mondiala". Modelele de gestiune a acestei situatii, noi pentru America, nu au fost niciodata cintarite, dezbatute serios sau alese intr-o modalitate care sa faca apel la mecanismele democratice, definitorii pentru scena politica americana.
Incet, incet, inertia, iar mai apoi un anume suflu ideologic venind din cercul "uliilor" republicani, au favorizat abordarea de tip "hegemonic". In descrierea lui Peter Bender: "Puterile mondiale fara rival formeaza o categorie de sine statatoare.
Nu accepta pe nimeni ca egal si sint gata sa ii numeasca amicus populi Romani doar pe cei care le urmeaza politica. Nu mai accepta dusmani, ci doar rebeli, teroristi si state nesu