Legea minoritatilor nationale este vazuta de catre Parlamentul European drept o lege test pentru respectarea criteriilor politice de aderare. Acest lucru a fost subliniat atat in raportul intocmit de eurodeputatul Pierre Moscovici in legatura cu stadiul pregatirii Romaniei pentru aderarea la UE, cat si de catre comisarul pentru extindere, Olli Rehn.
Membrii Parlamentului European se plang de faptul ca legile electorale din Romania contin inca masuri discriminatorii pentru minoritatile nationale si cer ca, in conformitate cu criteriile de la Copenhaga, legea privind statutul minoritatilor sa fie adoptata cat mai curand posibil. "Trebuie luate masuri suplimentare pentru a asigura protectia minoritatilor ungare, in concordanta cu principiul subsidiaritatii si al autoguvernarii", se precizeaza in raport. Totodata, autoritatilor romane li se cere sa sustina educatia in invatamantul superior a minoritatii ungare si sa asigure resursele financiare necesare in acest sens.
Un sustinator vehement al proiectului UDMR s-a declarat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn. El a spus ca asteapta ca Romania sa aprobe proiectul legii minoritatilor, argumentand ca respectarea drepturilor minoritatilor face parte din criteriile politice formulate la Copenhaga, care trebuie indeplinite de tarile care se pregatesc pentru aderarea la Uniunea Europeana.
"Astept ca Romania sa aprobe legea minoritatilor, asa cum a promis. Imi pare rau ca legea a fost respinsa in Senat, dar acest lucru nu reprezinta solutia finala. Compromisul ar trebui realizat in Camera Deputatilor", a declarat Olli Rehn.
Potrivit formularii comisarului european, citat de Rompres dupa ziarul ungar Nepszabadsag din Budapesta, Bucurestiul va trebui sa mai faca aceasta ultima concesie, pe drumul aderarii sale politice, si atunci Comisia Europeana va putea propune anul 2007, drept data de intrare