Sarbatoare cu fond forestier de import(Foto: )
Brazii sunt simbolul vesniciei, sunt simbolul vesniciei, al Craciunului. Fara ei, aceasta sarbatoare este greu de imaginat. Numai ca la noi, romanii, codrii verzi de brad, din frumoasa poezie, au dat de un alt pamant, dar si de alt proprietar.
Pe scurt, in urma retrocedarilor unei suprafete din fondul forestier aflate in administratia Regiei Nationale a Padurilor, in acest an ne vom confrunta cu un minus de 40.000 de brazi spre comercializare. De aceea, cererea va fi completata cu brazi de import, o parte fiind din Danemarca, unde exista culturi special infiintate pentru acest moment.
Asa se face ca Regia Nationala a Padurilor va comercializa anul acesta in jur de 130.000 de pomi, dintre care 84.000 brazi, restul fiind molizi si alte specii. Dar numarul redus al brazilor pe piata va naste specula, binecunoscuta romanilor, deoarece o parte din populatie va fi nevoita sa cumpere pomi de import.
Pretul este unul fluctuant, in functie de locul de unde se achizitioneaza braduletul, de specia si marimea acestuia. De la Ocolul Silvic bradul cu dimensiuni pana la 1,3m are pret unic de 110.000, in timp ce molidul va costa 70.000 lei.
Pentru cei care vor cumpara insa din piete, bradul va fi ceva mai scump, intrucat la pretul unic al RNP-ului se vor adauga si cheltuielile de transport plus alte taxe si autorizatii fara de care comerciantii nu pot sa-si legitimizeze activitatea.
In acest sens, trebuie sa se stie faptul ca prin „Hotararea de Guvern 427/2004, prin regulamentul de aplicare 545 privitor la masa lemnoasa, dar in care sunt prinsi si brazii, este nevoie de autorizatie pentru comercializarea acestora in piete", ne-a declarat Nicolae Fronescu, director la Directia Piete Targuri Ogoare (DPTO) Constanta