Intr-un judeţ în care agricultura este suferindã, Dumitru Ormenişan a investit în acest domeniu şi a câştigat. A terminat facultatea la Cluj, la secţia Agronomie, şi de atunci nu face altceva decât pomiculturã. Producţia de sucuri naturale a Suşmerom Reghin merge, în proporţie de peste 80%,la export.
8 Reporter: Ce v-a determinat sã vã îndreptaţi spre acest domeniu de activitate?
8 Dumitru Ormenişan: Este meseria mea de bazã, pomicultura. De când am terminat facultatea fac doar pomiculturã, de dimineaţa pânã seara. Este o muncã ce presupune multã dedicare din partea mea. Agricultura este un domeniu care necesitã mult timp. Trebuie sã ieşi pe teren, sã vezi în ce stadiu este cultura, dacã trebuie aplicate tratamente sau nu.
8 Rep: De ce aţi ales tocmai mãrul?
D.O.: Nu am avut un motiv anume, dar pot sã spun cã, la fel ca orice culturã, şi cea de mãr are o tehnologie aparte, care este specificã şi trebuie respectatã. Este nevoie, pentru o producţie bunã, de o investiţie de cel puţin 120 de milioane pentru fiecare hectar, asta pentru cã se folosesc diferite tratamente, iar cele mai eficiente sunt şi cele mai scumpe. Conteazã exact ca şi la medicamente.
8 Rep: Care a fost producţiâ de anul acesta? Aţi întâmpinat ceva dificultãţi?
D.O.: Nu existã o producţie standard. Depinde de la an la an, depinde de valoarea investiţiilor din fiecare an. Un an normal are o producţie de circa 30-40 de tone la hectar, dar, din pãcate, anul acesta a fost un an greu şi producţia a fost calamitatã cu 50%, aşa cã am avut o producţie care nu depãşeşte 15 tone la hectar. Numãrul de muncitori care culeg, diferã în funcţie de producţie şi de perioada în care trebuie sã culeg. Anul acesta am lucrat doar cu 100 de oameni, toţi localnici.
8 Rep: Din producţia proprie, cât folosiţi pentru producerea de suc?
D.O.: Nu folosim decât mãr industrial, de