Blitz-vizitele Angelei Merkel la Paris, Bruxelles si Londra arata ca noua politica externa a Germaniei e una de compromis. Chirac i-a vorbit de axa Paris-Berlin, dar Merkel nu a preluat formularea.
Imediat dupa investirea in functia de cancelar, Angela Merkel a demarat un blitz-turneu la Paris, Bruxelles si Londra. Chirac i-a alergat in intimpinare, i-a sarutat mina, i-a multumit pentru „onoarea" ca a fost primul sef de stat pe care l-a vizitat.
La conferinta de presa comuna, Chirac a vorbit de „axa Paris-Berlin", dar Merkel a evitat sa foloseasca aceasta formula in raspunsurile adresate jurnalistilor. S-a aratat in schimb „ferm convinsa" ca intre cele doua tari trebuie sa existe „o relatie prietenoasa si intensa".
De origine est-germana, Merkel a subliniat ca relatia cu Franta nu trebuie sa fie in detrimentul noilor state membre, cu care doreste sa aiba un dialog mai intens decit guvernul precedent.
Desi a recunoscut ca se inscrie in traditia predecesorilor sai, care au ales Parisul ca prima vizita oficiala, Merkel a subliniat ca „nu este vorba de un ritual".
Reprezentanta a unui guvern pe jumatate social-democrat, Merkel trebuie sa impace si in politica externa doua directii diferite: daca inainte de alegeri se arata adepta solutiei britanice la criza bugetului european - reducerea subventiilor agricole -, la Paris, cancelara germana a acceptat sa mearga pe mina Frantei la summitul din decembrie.
Europa si NATO
Daca prima vizita a fost o concesie facuta traditiei franco-germane, urmatoarele doua intilniri ale cancelarului Angela Merkel s-au desfasurat la Bruxelles, la sediul Parlamentului European si la cel al NATO.
Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a sesizat importanta simbolica a acestei vizite, iar Merkel si-a exprimat dorinta ca „NATO sa devina din nou