Activitatea de externalizare a serviciilor in domeniul IT&C va mai sustine cresterea industriei de profil doar pentru un interval maxim de cinci ani, principalul avantaj, costul inca redus al fortei de munca, urmand sa dispara dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
"Firmele din Ungaria s-au confruntat cu aceasta situatie dupa intrarea in Uniunea Europeana, cand preturile au crescut pana la 50%. In Romania, o serie de firme au intampinat deja probleme legate de costurile cu forta de munca, potentialii clienti orientandu-se catre alte state, cum ar fi Ucraina sau Rusia", afirma presedintele Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software (ARIES), Alexandru Borcea, prezent la editia a IV-a a conferintei Outsourcing, organizata de FinMedia.
Reprezentantul ARIES recomanda firmelor autohtone sa aloce fonduri si sa investeasca in activitatea de cercetare-dezvoltare, precum si sa mizeze pe proprietatea intelectuala.
"Investind intr-un produs care se diferentiaza semnificativ de restul pietei, practic firma respectiva nu are concurenta si astfel poate sa se mentina pe piata. Altfel, prezenta pe piata cu un produs care nu inglobeaza activitati de cercetare-dezvoltare nu face decat sa duca la disparitia companiei in cauza, pentru ca in orice moment poate sa apara un concurent care va vinde mai ieftin", a explicat Borcea.
Prezent la conferinta, ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a declarat ca exporturile Romaniei s-au triplat in perioada anilor 2001-2004, atingand la finele anului 2004 nivelul de peste 300 milioane de euro.
"Outsourcing-ul a fost unul din elementele care au sustinut cresterea exporturilor de software ale Romaniei. Cred ca industria IT&C autohtona isi va mentine avantajele pentru inca zece ani in acest domeniu", a afirmat Nagy.
Produceti proprietate intelectuala!
El a adaugat ca outsourci