Razboiul declarativ dintre Serviciul Roman de Informatii si Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) continua. In timp ce ofiterii de informatii sustin ca membrii Colegiului "se declara impotriva procesului de predare accelerata" a dosarelor si ca "pana la sfarsitul anului vor preda toate dosarele care nu aduc atingere sigurantei nationale", membrii CNSAS ii acuza ca au fuserit verificarea dosarelor, pentru ca nu aveau cum sa analizeze 160.000 de dosare in sase luni. "Este o manareala clara si nu ma multumeste raspunsul", ne-a declarat ieri Mircea Dinescu.
Iesind rand pe rand in mass-media cu declaratii mai mult sau mai putin contradictorii, membrii SRI si cei ai Consiliului CNSAS nu par sa cada de acord nici acum.
Potrivit unui comunicat remis, ieri, presei de catre SRI, conducerea institutiei anunta ca "a procedat la transferul accelerat al dosarelor, urmand sa finalizeze procesul pana la sfarsitul anului in curs".
"Dosarele care privesc siguranta nationala sunt analizate in mod responsabil de Comisia Mixta SRI-CNSAS (doi membri CNSAS si doi ai SRI - asa cum ne-a declarat purtatorul de cuvant Marius Bercaru), conform prevederilor Legii 187/1999 si protocoalelor semnate de cele doua parti, si transferate la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ori retinute de Serviciul Roman de Informatii, pe baza hotararii comune a participantilor la sedinte. Orice referire la numarul dosarelor este aleatorie, acestea fiind analizate fiecare in parte pe baza criteriilor de siguranta nationala determinate de Legea sigurantei nationale a Romaniei. Ca atare, Serviciul Roman de Informatii dezminte afirmatiile neconforme realitatii prin care se incearca punerea sub semnul indoielii a corectitudinii selectiei dosarelor predate CNSAS si, respectiv, a celor care, conform legii, sunt pastrate in continuare in arhiva Serviciului