Promovarea unei formule de asociere pe baza de voluntariat intre Bucuresti si orasele si comunele limitrofe, incluse in zona metropolitana, este o necesitate, sustin expertii care au participat saptamana trecuta la actiunea „Bucuresti - oportunitati de investitii". De asemenea, relatiile functionale ale Capitalei depasesc limitele sale administrative, extinzandu-se in judetul Ilfov si chiar dincolo de limitele acestuia, intr-un teritoriu ce cuprinde 94 de unitati teritorial administrative, respectiv peste 300 de localitati. Potrivit expertilor care au participat la discutii, este necesara promovarea formulei de asociere pe baza de voluntariat intre municipiul Bucuresti, orasele si comunele din zona respectiva, in vederea derularii unor proiecte comune de dezvoltare, fara modificarea actualelor limite administrative.
Zona metropolitana propusa de municipalitate este formata din sase orase, are o suprafata de 5.046,1 km patrati, din care aria urbana este de - 722,7 kmp, iar Bucurestiul are 228,2 kmp. Zona metropolitana bucuresteana, asa cum a fost ea cuprinsa in planul zonal de amenajare a teritoriului adoptat de Consiliul General al Capitalei va rezolva multe dintre conflictele aparute intre autoritati si locuitorii separati administrativ. Totodata, proiectul urmareste cresterea nivelului de performanta a teritoriului, printr-o buna gestionare a resurselor locale, regionale si nationale: terenuri, echipamente, mijloace de comunicare, resurse umane (culturale si de prestigiu), organizatorice si financiare.
Specialistii care au lucrat la proiect urmaresc crearea unui teritoriu competitiv prin cooperarea intre diferite regiuni, corelarea diferitelor politici sectoriale (economice, sociale, culturale si ecologice), ca si prin cooperarea intre diferite niveluri ale administratiei publice.
Promovarea unei formule de asociere pe baza de voluntariat intre Bu