Dupa infiintarea Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF), Politia Romana a anuntat ca a desemnat o persoana responsabila de comunicarea in domeniul protectiei intereselor financiare ale UE. Ofiterul face parte din grupul de comunicatori si care va constitui interfata activa intre Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR si DLAF. De asemenea, au fost nominalizati din cadrul Directiei de Investigare a Fraudelor si din cadrul Serviciilor teritoriale de investigare a fraudelor 43 de ofiteri specializati pe linia de munca "Protectia intereselor financiare ale UE in Romania".
Incet, rezultatele au inceput sa apara. Este adevarat, nu este vorba de cazuri foarte spectaculoase. Totusi, actiunile desfasurate de politistii specializati in primele 9 luni ale anului 2005 au avut ca rezultat intocmirea si declinarea, catre Departamentul National Anticoruptie, a 43 de dosare penale, in care sunt cercetate 86 de persoane, prejudiciul total cauzat prin infractiunile instrumentate fiind de 4.139.366 euro si 7.000 dolari americani.
Printre persoanele cercetate se regasesc primari, viceprimari, angajati ai primariilor si ai Consiliilor Judetene si Locale, experti SAPARD, evaluatori de proiecte comunitare, alti functionari publici si bancari, precum si administratori, directori si contabili ai unor societati comerciale.
Topul pe judete
Statistic, rezultate imediate pe linia combaterii fraudelor au avut structurile specializate de la Inspectoratele de Politie ale Judetelor Tulcea - 5 dosare declinate in care sunt cercetate 11 persoane, pentru un prejudiciu de 1.304.358 euro, Satu-Mare - 4 dosare declinate, in care sunt cercetate 8 persoane, pentru un prejudiciu de 596.600 euro, Arges - 2 dosare declinate, in care sunt cercetate 7 persoane, pentru un prejudiciu de 450.000 euro, Braila - 2 dosare declinate, in care sunt cercetate 5 persoan