Industriasii si constructorii sunt din ce in ce mai pesimisti in ceea ce priveste productia. Potrivit sondajului realizat de Banca Nationala Romana, pentru luna noiembrie, anticipatiile companiilor din industrie si constructii nu indica nici o revigorare a productiei, soldul conjunctural marcand o noua scadere fata de luna octombrie (de la +34 la suta la +28 la suta).
In opinia a 29 la suta dintre participantii la sondaj, insuficienta cererii ramane principala cauza de franare a activitatii de productie, printre factorii cu impact negativ numarandu-se si blocajul financiar, evolutia cursului de schimb, nivelul ridicat al ratelor dobanzilor bancare.
Restrangerea activitatii de productie, si implicit a comenzilor, este anticipata in special in industria mijloacelor de transport si in industria materialelor de constructii (solduri conjuncturale de -10 si respectiv -23 la suta). Ramurile industriale cu cele mai probabile cresteri de productie sunt: industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari (o posibila cauza fiind incheierea perioadei de efectuare a unor revizii tehnice si reparatii capitale pe un segment important al acestei ramuri); productia, transportul si distributia energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde (evolutie caracteristica perioadei reci a anului); industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice – soldurile conjuncturale aferente celor trei ramuri enumerate variaza intre +39 si +60 la suta.
Iarna salta cererea de energie electrica
Desi volumul total al comenzilor contractate de intreprinderile industriale si de constructii se va plasa pe un trend ascendent, soldul conjunctural pozitiv (21 la suta) s-a redus cu inca 13 puncte procentuale fata de luna precedenta.
Aceasta evolutie nu este de natura a aduce un plus de optimi