Actele de proprietate din perioada 1952-1995 pot fi gasite la arhiva Camerei Notarilor Publici Bucuresti, in strada General Berthelot nr. 42. Cea mai moderna ar-hiva de acest gen din tara a preluat Actele de proprietate din perioada 1952-1995 pot fi gasite la arhiva Camerei Notarilor Publici Bucuresti, in strada General Berthelot nr. 42.
Cea mai moderna ar-hiva de acest gen din tara a preluat toate aceste documente de la judecatoriile de sector din Capitala, unde majoritatea erau pastrate in conditii insalubre si are posibilitatea de a pastra peste 1.500 de metri liniari de documente. "Pana la realizarea acestei arhive, cetatenii trebuiau sa se adreseze Biroului de Carte Funciara si judecatoriilor de sector, spre exemplu, pentru solicitarea unui certificat de mostenitor. In aceste conditii, ei erau nevoiti sa astepte cateva saptamani pentru a intra in posesia lui", ne-a declarat Alin Briceag, purtator de cuvant al Camerei Notarilor Publici Bucuresti. In noile conditii, un certificat de mostenitor va putea fi eliberat in maximum un minut. Toate documentele care au fost emise pana in anul 1995, cand a fost infiintata institutia notarului public, au fost scanate, astfel ca acum baza de date poate fi accesata electronic. La aceasta arhiva se mai poate apela si in cazul obtinerii altor documente, cum ar fi declaratii de acceptare sau de renuntare la mostenire. In ultimii zece ani, de cand a intrat in vigoare Legea Notarilor Publici, numarul acestor profesionisti a crescut de la 447 la 1.600. Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNPR) considera ca a asigurat cetatenilor, in aceasta perioada, accesul la serviciile de specialitate, "indepli- nind o functie de justitie preventiva".
Potrivit Legii notarilor publici, arhiva activitatii notariale este proprietatea statului si se pastreaza, se conserva si se preda in conditiile legii. Biroul de notar