"Femeia visurilor" este povestea creata de Dan Pita dupa romanul si scenariul lui Rasvan Popescu, iar ieri si-a facut aparitia in cinematografe. Dar nu e bine sa-ti faci o parere imediat dupa ce iesi din cinematograf. Abia a doua zi trebuie sa te intrebi ce-a vrut Pita cu acest film si de ce l-a facut. Dupa cum a recunoscut chiar regizorul la conferinta de presa - e un film autobiografic. "Thomas este rodul muncii scriitorului (Rasvan Popescu), al efortului lui Dan Condurache si, in ultima instanta, este si aportul meu", a declarat Pita. Trebuie, insa, sa trecem dincolo de aparente si sa-l descoperim pe Thomas.
Nu stim nimic despre cariera lui, dar modul de adresare - "maestre" - si respectul echipei pentru el ne duc cu gandul la o cariera de succes. Nu intelegem de ce Thomas vrea sa creeze o poveste filosofica desi ar putea face o poveste de dragoste. Nimeni din jurul lui nu stie de ce Nene vrea sa dea bani pentru un asemenea film, dar il incurajeaza sa investeasca. Doar criticul, cel care l-a elogiat pe Thomas o viata, contesta scenariul.
Thomas e insurat cu o balerina, are doua fete, dar alearga dupa Noa, amanta si fantasma vietii lui. Dincolo de viata de familie, de zbaterile creatorului, de contextul mercantil in care unii incearca sa-i plaseze filmul, descoperim insa ca nu e Thomas. Este de fapt medicul sau psihiatru (Adrian Pintea) si scenaristul tuturor capodoperelor marelui regizor.
Pita nu l-a explicat pe Thomas, l-a transmis publicului sau ca atare. Dan Condurache (regizorul Thomas), Razvan Vasilescu (Nene, producatorul filmului lui Thomas), Adrian Pintea (medicul), Olga Tudorache (mama), Irina Movila (actrita din filmul autobiografic a lui Thomas), Marius Bodochi (Caius, interpretul lui Thomas, in filmul sau), Catalina Mustata (Noa), Claudiu Bleont (Fabian), Ilinca Goia (asistenta de regie), Florin Zamfirescu (criticul infocat), Vladimir