In decursul anilor, 18 noiembrie a marcat doua evenimente epocale. In 1302 Papa Bonifaciu al VIII-lea a publicat Bula Papala Unam sanctum, iar in 1626 a fost dedicata Basilica St. Petru din Roma. La 18 noiembrie 2005 a avut loc un alt eveniment ce ar putea deveni epocal, de asta data pentru Romania: CSAT a indepartat fostii ofiteri de securitate din conducerea SIE.
Pentru prima oara in 60 de ani Serviciul de Informatii Externe al Romaniei nu mai este condus de securisti, si cerul nu s-a prabusit. Ziarele din Romania nu au revelat insa semnificatia reala a acestei masuri, pe care au prezentat-o fie ca "rotatie de cadre" ori "concesie facuta liberalilor" de catre seful statului. "Schimbarea fostilor nu trebuie sa fie scop in sine", proclama un ziar major, care in acelasi timp scria ca "multe telefoane, inclusiv ale unor jurnalisti, sunt ascultate", ca "dosarele Securitatii sunt inca pazite", ca "deconspirarea facuta de CNSAS" este o gluma.
In cercurile politice din SUA, decizia CSAT este considerata un pas major catre consolidarea axei Bucuresti-Londra-Washington si se spera ca masura va fi extinsa si la SRI. Aici, si in Anglia, putine lucruri sunt mai importante decat respectarea Constitutiei si a demnitatii cetateanului. Presedintele Nixon a fost fortat sa demisioneze pentru ca a aprobat doar trei interceptari ilegale de telefoane, si a scapat de inchisoare, deoarece a fost gratiat de succesorul sau. Procurorul general al SUA si alti demnitari ai lui Nixon au petrecut insa ani grei in inchisoare.
Masura CSAT a fost aplaudata si de personalitati ale comunitatii de informatii a SUA. Ministrul roman de Externe a participat nu demult la un dejun in Washington in care atat el, cat si noul nostru intelligence tzar au rostit impresionante cuvantari. Mihai-Razvan Ungureanu a vorbit despre asumarea trecutului. John D. Negroponte despre confruntarea cu viitor