Pe valea Raului Mare, principalul curs de apa care strabate Muntii Retezat, au aparut in ultimii ani zeci de vile. Constructiile luxoase au inceput sa "rasara" pe firul vaii odata cu reluarea lucrarilor la amenajarea hidroenergetica Raul Mare - Retezat.
Proiectul, inceput inainte de 1989, a fost suspendat o perioada dupa Revolutie, dar lucrarile au reinceput in forta in urma cu cativa ani, imediat ce factorii responsabili cu alocarea banilor au descoperit potentialul "turistic" al zonei.
Localnicii povestesc cum, de cativa ani buni, in zona barajului de la Gura Apei se injecteaza beton in munte, fara ca cineva sa stie exact ce cantitate de ciment cu pietris intra in fisurile masivului.
In ultima perioada, in complicitate cu Academia Romana, firma "Hidroelectrica" intentioneaza sa sece raurile din versantul nordic al Parcului National Retezat prin constructia unor captari de apa. Adevaratul motiv pentru care este necesara construirea acestor obiective sunt tocmai "coloniile" de vile care "cresc" in vaile unde se executa lucrari.
O zona in care in anul 1989 exista o singura cabana turistica si cateva colonii muncitoresti, in care oameni veniti din toata tara pe santier se inghesuiau in baraci de carton, a devenit in doar cativa ani o "mica Elvetie" a judetului Hunedoara.
Pe langa vechea cabana Gura Zlata, una dintre portile de intrare in Parcul National Retezat, au aparut pe firul vaii sute de vile, care mai de care mai luxoase.
Proprietarii sunt de diverse categorii sociale: politicieni, medici, politisti, avocati, sefi de la Bucuresti ai firmelor care au lucrat la amenajarile hidro-energetice. Foarte putine dintre constructii sunt facute de localnici si au destinatie turistica.
Majoritatea sunt private sau co