Centrul pentru Studiul Identitatii Culturale si New Europe College, in colaborare cu centrele culturale straine din Bucuresti, organizeaza la inceputul saptamanii viitoare un colocviu international ale carui dezbateri sunt concentrate in jurul ideii de modernitate.
"Leurres et ruses de la Modernité dans la perspective européenne" este un proiect care a fost implementat la nivel occidental. Modernitatea este un proces indelungat si sinuos care in timp a ajuns o miza extrem de importanta.
Este, de fapt, conceptia care reuneste perceptiile Estului si Vestului batranului continent.
Tema acestui colocviu este problematica modernitatii din punct de vedere politic si cultural - cronologia si identitatea sa, originile si ramificatiile, spatiile si actorii implicati in acest proces. Nu este omisa nici importanta rolului pe care il are Uniunea Europeana in contextul mondial. Modernitatea nu poate fi disociata nici de componenta politica, nici de cea culturala, motiv pentru care centrele culturale straine din Bucuresti, impreuna cu Facultatea de limbi si literaturi straine din cadrul Universitatii Bucuresti, Centrul pentru Studiul Identitatii Culturale, Institutul Cultural Roman si New Europe College au invitat personalitati de seama ale culturii, cadre academice romane si straine in incercarea de a discuta aspecte legate de procesul de aderare la Uniunea Europeana. Toate acestea vor fi analizate din perspectiva viitoarelor aderari si a largirii Uniunii.
Institutul cultural polonez a anuntat participarea la colocviu a prof. univ. dr. Michal Pawel Markowski si prof. univ. dr. Agata Bielik - Robson (Institutul de Filozofie si Sociologie al Academiei Poloneze de Stiinte), eseist si filozof, care este autoarea a mai multor articole aparute in reviste de specialitate (Teksty Drugie, Europa, Angelaki: journal of the theoretical humanities, Ruch Filozoficzny)