Contestatia Ministerului Justitiei privind ordinele prin care au fost numiti notari Manuela Mitrea si Aurelia Madis Albu vor fi discutate la data de 13 decembrie de catre magistratii Curtii de Apel, ne-au informat surse judiciare, precizand ca instanta a admis ca nu s-a prescris termenul de introducere a reclamatiei.
Instanta Curtii de Apel Bucuresti a respins exceptiile de tardivitate formulate de Mitrea si Albu, apreciind ca actiunea Ministerului Justitiei a fost inaintata judecatorilor in termen legal.
Ministerul Justitiei informa, intr-un comunicat remis in luna septembrie, ca in urma verificarii legalitatii emiterii ordinelor de numire in functia de notar public, s-a constatat ca in unele cazuri acestea au fost emise fara respectarea dispozitiilor legale.
Invocand prevederile Legii 554/2004 a contenciosului administrativ, potrivit carora actul care a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice nu mai poate fi revocat de catre emitentul acestuia, ministrul Justitiei a decis formularea unor actiuni in instanta pentru constatarea nulitatii absolute a ordinelor de numire in functia de notar pentru Mariana Dumitru, Aurel Stirbu, Petruta Popa, Carmen Dumitriu, Florina Jipa, Manuela Mitrea, Marius Amzulescu, Aurelia Madis Albu, Ana Boar (judecator care si-a dat demisia in 1999 si care a detinut, la un moment dat, sefia Consiliului Superior al Magistraturii). La termenul din data de 15 noiembrie, reprezentantul Ministerului Justitiei a sustinut, in fata instantei, ca autoritatea publica emitenta a unui act administrativ nelegal poate sa solicite instantei constatarea nulitatii acestuia, in situatia in care actul nu mai poate fi revocat, intrucat a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice.
In replica, avocatul Manuelei Mitrea a invocat faptul ca plangerea prealabila in cazul actelor administrative unilaterale se poate introd