Pasarile traiesc inghesuite cate 20.000 intr-un hambar, fiecare are la dispozitie 550 cmp, se ingrasa foarte mult si moare in opt-noua luni Uniunea Europeana este decisa sa schimbe reglementarile referitoare la conditiile de viata ale puilor din crescatorii, astfel incit acestia sa beneficieze de mai mult spatiu si de o igiena sporita. Euroobservatorul liberal Mircea Cosea a declarat, zilele trecute, ca una dintre problemele pe care trebuie s-o rezolve Romania dupa integrarea in UE este aceea a ,bunastarii animalelor de crescatorie", respectiv a ,gainii de rotisor". ,Aceasta gaina, un produs artificial, este un animal cu viata foarte chinuita. Neputand regla centrul foamei, mananca in permanenta si moare pe la opt-noua luni. Este ideala pentru crescatorii deoarece, la sase saptamani, are greutatea optima pentru taiere", a spus euroobservatorul liberal Mircea Cosea.
O pasare ia zilnic 50 grame in greutate
Puii crescuti pentru carne sunt tinuti, de obicei, in hambare care cuprind grupuri foarte mari, de 20.000-50.000 de pasari, pina cind ating greutatea necesara pentru sacrificare, in jurul virstei de 6-7 saptamini. In acest mod sunt crescuti in fiecare an aproape 46 de miliarde de pui, dintre care 5,5 miliarde in UE. Reprezentantii crescatorilor de pasari din Romania spun ca pasarile sunt sacrificate la o luna si jumatate pentru ca dupa aceasta varsta nu mai iau in greutate. "Un pui creste in medie, intr-o zi, in primele sapte saptamani de viata, aproximativ 50 grame", ne-a precizat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania.
Puii, stresati de inghesuiala
Mircea Cosea a aratat ca oficialii UE au in vedere reducerea numa-rului de pasari crescute pe un mp.
"Noi suntem acum la 30 de kilograme pe metrul patrat si trebuie sa se ajunga undeva la 18-20 de kilograme", a spus senatorul PNL. Reprezentantii crescator