Cei 40 la suta dintre romani care traiesc la sate par a fi devenit peste noapte o sursa sigura de stors bani. Cu pamanturile prin tribunale, bogati cat sa poata trai, iata ca sunt - mai nou - pusi sa-si intoarca buzunarele pe dos.
In goana sa dupa bani la buget, Ministerul Finantelor a inclus in proiectul de Cod fiscal propunerea ca, de la 1 ianuarie 2006, sa se impoziteze toata productia agricola realizata de persoanele fizice (!!) si valorificata prin societati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare. In acest caz, impozitul ar fi de 2 la suta, calculat prin retinere la sursa, impozitul fiind final.
Potrivit insa aceluiasi minister, ar urma ca inclusiv cei care vand in piete sau in locuri neconventionale - la poarta, pe strada - sa plateasca impozit pe aceste venituri, stabilite prin declaratie pe proprie raspundere. Adica, eu, Ion Popescu, declar ca, in luna august, am vandut la poarta doi litri de lapte, zece oua, cinci litri de vin si am incasat 20 de lei. Mai mult decat atat, se contureaza ipoteza ca nu numai productia valorificata sa fie impozitata, ci chiar cea destinata autoconsumului - animala si vegetala.
Vecinul spune cat am vandut
Impozitarea veniturilor pe baza de declaratie pare o masura destul de hilara. Pentru ca in lipsa actelor (chitante, avize) care sa ateste veridicitatea celor declarate, singurul mecanism de control ar urma sa fie gura satului. Adoptarea unei asemenea masuri nu ar face decat sa sporeasca tensiunile in comunitatea rurala, pentru ca se va gasi intotdeauna un vecin "atent" care sa "vada" ca Popescu a vandut la poarta trei saci de cartofi si nu unul, considera un oficial al Ministerului Agriculturii.
2006 - reducerea subventiilor
Referitor la acest proiect, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a tri