Reprezentanti ai ministerelor Agriculturii din statele membre si in curs de aderare la UE au luat zilele trecute, la Bruxelles, decizia "istorica" de reducere a pretului de referinta al zaharului brut cu 36%, precum si cel al sfeclei de zahar, in urmatorii patru ani.
Desi UE va compensa circa 64% din pierderile procesatorilor, nefiind competitive o serie de fabrici de procesare a zaharului vor trebui sa se inchida, a afirmat, vineri, Mugur Craciun, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
In ceea ce ii priveste pe producatorii nationali de sfecla de zahar, Ministerul Agriculturii a cerut si a obtinut permisiunea ca scaderile de pret la sfecla de zahar sa poata fi compensate din bugetul Romaniei (pe langa compensarile europene), pana la un nivel total similar compensarilor ce se acorda in Uniunea Europeana. Astfel, dupa 2007, statul va subventiona producatorii de sfecla de zahar cu circa 10-11 euro pe tona.
Zahar ieftin din Brazilia
Pentru a nu distorsiona piata interna, reprezentantii romani ai Ministerului Agriculturii au obtinut permisiunea de a mentine tarifele preferentiale la importul de zahar brut de pe pietele terte. "In calitate de stat membru, nu mai avem drept la acorduri bilaterale preferentiale, ci doar la acordurile pe care le-a negociat Uniunea Europeana. Am cerut ca pe o perioada de tranzitie, pana la sfarsitul lui 2008, sa ne mentinem o cota nationala de zahar brut fara taxe", ne-a declarat Dacian Ciolos, consilier al ministrului Agriculturii. Astfel, potrivit acordului comercial bilateral cu Brazilia, pentru inca doi ani de zile de la aderare Romania va putea importa fara taxe de import o cantitate de 324.000 de tone de zahar brut, la pretul de circa 260 de euro pe tona. Masura poate fi considerata un succes daca luam in calcul faptul ca tara noastra importa anual, potrivit MAPDR, circa 350.000 de tone. Cu ta