Desi gripa aviara din Asia si Europa de Est a dus la scaderea continua a pretului porumbului si a soiei la Bursa de la Chicago, in Romania preturile se mentin constante. Aflate la a treia saptamina in scadere pe plan mondial, cotatiile plantelor furajere sint afectate de reducerea productiei de carne de pasare in zonele afectate de gripa aviara.
Izbucnirea gripei aviare a dus la interzicerea importurilor de carne si preparate din carne de pasare din tarile in care exista cazuri de infestari cu virusul H5N1. Ca urmare, productia a scazut, si, in mod logic, a scazut si cererea de furaje.
Conform Bloomberg, cele mai mari pierderi sint inregistrate de furnizorii care activeaza pe piata chineza, cel mai mare importator de soia si al doilea importator global de porumb.
Potrivit estimarilor ONU si OMS, in China au fost raportate in acest an 26 de cazuri de gripa aviara, numarul pasarilor ucise pentru a preveni raspindirea virusului fiind de circa 100 de milioane.
Analistii citati de Bloomberg sustin ca situatia din China se inrautateste pe zi ce trece, ceea ce va duce la scaderea accentuata a cotatiilor la soia si porumb.
In acest timp, in Romania nu se inregistreaza o fluctuatie masiva a preturilor la cele doua plante furajere. Desi s-au inregistrat si in tara noastra cazuri de gripa aviara, iar importurile de carne de pasare din Romania au fost interzise in citeva tari, pretul porumbului si al soiei ramine constant.
Ioan Scurteli, seful Asociatiei Angrosistilor de Cereale din Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca preturile din Romania se mentin constante, amenintarea gripei aviare neavind o influenta majora asupra acestor produse.
"Producatorii de carne de pasare nu sint afectati prea tare de gripa aviara. Preturile sint aceleasi ca in urma cu doua luni, si probabil ca vor ramine constant