Membrii Comisiei de Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Ministerului Sanatatii (MS) vor propune Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si MS varianta colaborarii diabetologilor cu medicii de familie asfel incat bolnavii de diabet sa nu mai fie nevoiti sa stea ore in sir, si la usile cabinetelor specialistilor pentru consult.
''Inca din anul 1999, noi ne-am gandit si la aceasta varianta, de a-i lua pe medicii de familie alaturi de noi, dar nimeni nu ne-a luat in seama propunerea. Diabetologii au nevoie de ajutor din partea medicilor de familie astfel incat diabeticii sa nu mai fie nevoiti sa vina pana la centrele de boli metabolice, nutritie si diabet chiar si pentru un consult de rutina. In cazul lor nu sunt indicate stresul si statul in picioare la usile specialistilor'', ne-a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, copresedinte al Comisiei de Diabet Zaharat.
Acesta a explicat ca ''peste tot in Europa medicii de familie colaboreaza cu diabetologii. In Romania, la ora actuala, exista aproape 200 de specialisti atestati in diabetul zaharat care nu mai pot face fata numarului mare de bolnavi de diabet''. El a adaugat ca medicii de familie nu trebuie sa se sperie de o asemenea varianta: ''Nu inseamna ca bolnavii de diabet vor fi trecuti la ei. Nu medicii de familie vor stabili schemele terapeutice pentru bolnavii de diabet. Specialistii vor fi cei care vor stabili tratamentul bolnavului si il vor consulta cel putin o data pe an. Mai mult, inainte de a pune in practica o asemenea varianta, daca ea va fi acceptata de CNAS si MS, medicii de familie vor urma niste cursuri in domeniu si vor putea asista cateva zile si la activitatea noastra in ambulatoriu''.
Pe de alta parte, Hancu a precizat ca ''medicii de familie nu trebuie sa mearga pe ideea ca doar vor copia retetele diabetologilor. Medicii de familie vor masura glicemia si ten