Comisia Europeana a lansat la sfarsitul saptamanii trecute un atac frontal la adresa Marii Britanii, pe care o acuza de umflarea cifrelor privind sumele varsate la bugetul comunitar, transmite Reuters.
Scopul acestei strategii, precizeaza Comisia Europeana, ar fi acela ca Londra incearca sa isi pastreze cu orice pret rabatul din contributia sa la buget, in cadrul negocierilor de finantare a Europei extinse.
De fapt, Londra are tot interesul sa-si mentina modalitatea actuala de calculare a rabatului. Potrivit acesteia, cecul care in 2003 se ridica la 4,7 miliarde de euro, ar putea ajunge la 7,7 miliarde de euro pe an in intervalul 2007-2013, ceea ce semnifica o crestere de 64%. Potrivit analizelor Bruxellesului, cresterea va fi suportata in proportie de doua treimi de Paris, Roma si Madrid. Jumatate din aceasta suma se datoreaza extinderii. Cu cat UE se extinde, cu atat situatia bugetara a Marii Britanii poate deveni mai confortabila. Si asta, in conditiile in care contributia britanica la bugetul UE va scadea cu 4%, a celorlalti 14 vechi membri va creste cu 11%, iar a celor 12 noi membri (daca se ia in calcul si Romania si Bulgaria), va creste cu 52%. Or, trecand peste aceste calcule ale Bruxellesului, Marea Britanie incearca sa prezinte cifre conform carora ea ar ramane cel mai mare contributor la bugetul european. Aceste cifre, estimeaza Dalia Gybrauskaite, comisarul european pentru Buget, sunt ''inselatoare''. Argumentatia pe care o ofera Londra pare a fi o alta ''inselatorie'', considera Gybrauskaite, dat fiind ca ea recurge la un artificiu evitat - de comun acord de statele UE -, respectiv luarea in considerare a incasarilor provenite din tranzitul marfurilor pe teritoriul Marii Britanii ca si in cazul celor ce contribuie integral la bugetul Uniunii.
Comisia Europeana a lansat la sfarsitul saptamanii trecute un atac frontal la adresa Marii Br