Politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au terminat cercetarile cu privire la modul in care fosta conducere a Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta SA a dezvoltat de-a lungul timpului o adevarata mafie.
Anchetatorii au probat activitatea infractionala a 33 de persoane care au detinut sau detin inca diverse functii in CN APM si care, in perioada 2002-2004, au fraudat bugetul Portului Constanta cu peste 6 milioane de euro.
Printre persoanele acuzate de abuz in serviciu si organizarea unor licitatii formale se numara Gheorghe Moldoveanu, fostul director al Portului, Viorel Cristea, fostul sef al Directiei Juridic, Dan Gheorghiu, fost director tehnic si actual director la Sucursala Servicii Port si Elena Achim, fost director economic.
Acestora li se alatura membri ai Adunarii Generale a Actionarilor, ai Consiliului de Administratie, ai Comisiei de Licitatie, dar si patru persoane din conducerea firmelor care au fost implicate in jefuirea portului. Este vorba despre SC Consal Trade SRL si SC UTI Italy SRL. Cel mai important dosar din ultimii ani al IPJ Constanta se afla acum pe masa procurorilor de la Tribunal.
Investigatiile au fost extrem de complexe, politistii si procurorii constanteni cooperand in dosarul mafiei portuare cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Curtea de Conturi si Corpul de Control al Ministerului Transporturilor.
Potrivit anchetatorilor, in cazul unor servicii de externalizare a unor servicii portuare, Administratia Porturilor a organizat licitatii deschise, in cursul carora cele 33 de persoane invinuite au „favorizat unele societati comerciale inscrise la licitatie prin intocmirea unor caiete de sarcini restrictive, contractele economice incheiate cu aceste firme fiind nefavorabile
companiei”. Serviciile externalizate la care face referir