BISERICI Printre indeletnicirile ilegale ale romanilor se inscrie si traficul cu obiecte de patrimoniu. De-a lungul timpului romanii au scos peste granita diverse obiecte de cult cu o valoare inestimabila, de la icoane si cruciulite pana la patrafire si cristelnite.
Cum in Occident cele mai cautate sunt cartile bisericesti foarte vechi, iar in Romania acestea se gasesc din belsug, traficantii se axeaza pe "exportul" acestora, dupa cum marturiseste Traian Tandin in dosarul sau "Jafuri celebre in Romania".
STIRILE CIRCULA. Nu demult, o stire publicata si reluata de toate agentiile de presa a facut rapid inconjurul tarii. O spargere de anvergura se produsese la Muzeul Manastirii Neamt, de unde a fost furata icoana "Vizita Sfintei Fecioare Maria la Elisabeta" pictata de Nicolae Grigorescu in anul 1857. Lucrarea are o valoare de patrimoniu deosebita si nu a fost gasita. Inca. La fel si hotii.
In marea lor majoritate, obiectele de cult sustrase din lacasurile sfinte romanesti, fie ele ortodoxe, greco-catolice, ori de alte rituri, ajung peste granita la cei care le-au comandat. Pentru depistarea acestora este necesara solicitarea expresa a Interpolului. In vara anului 2004, politistii unguri in colaborare cu cei romani au recuperat icoane vechi si obiecte de cult furate din biserici romanesti, apreciate la valoarea de 6 milioane de marci germane.
Conform informatiilor primite de politisti, o parte din icoanele furate din Romania se gaseau la un cetatean italian, care a fost pus in urmarire prin Interpol. Era vorba de 25 de icoane furate din bisericile evanghelice din localitatile Fiser si Roades din judetul Brasov. Cele 25 de icoane au disparut intr-o noapte, autorii furtului nefiind inca identificati.
Icoanele, executate minutios in secolul al XVI-lea, au fost alese "pe spranceana". De aici, politistii au trasat cateva ipoteze. Prima este acee