Piure de vinete cu sardele.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 vinete lungi si mai subtiri (circa 400 g), 3 crengute de cimbru, 1 capatana usturoi, 5 linguri ulei de masline, sare, 50 g ceapa tocata, 2 masline fara samburi, 2 fileuri de sardele (din conserva), 30 g ceapa verde, 1 lingurita zeama de lamaie, 8-10 frunzulite de busuioc.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 200gr.. Vinetele spalate se inteapa cu o furculita de jur imprejur si se aseaza pe o folie mare de aluminiu, impreuna cu cimbrul si cu jumatate din capatana de usturoi. Se stropesc cu ulei, se presara cu sare, se acopera cu o alta folie de aluminiu si, dupa ce se lipesc bine marginile foliilor, se dau o ora la cuptorul incins.
Se taie vinetele in doua, se scobesc, se zdrobec cu o furculita si se amesteca cu putin cimbru si cu restul de usturoi presat.
Se incing - intr-o tigaie - 2 linguri cu ulei si se caleste in el ceapa tocata, pana ce devine sticloasa. Se toaca marunt maslinele, ceapa verde si sardelele, se incorporeaza in piureul de vinete, impreuna cu ceapa calita, iar la sfarsit se adauga, pentru gust, zeama de lamaie si frunzulitele de busuioc taiate marunt.
Fasole alba cu rosii
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g fasole boabe (alba), 2 cepe, 2 cuisoare, 3 morcovi potriviti, 3 tulpini de telina, 150 g ulei de masline, 500 g rosii, sare, piper, 1/2 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare:
Se inmoaie fasolea peste noapte, iar a doua zi se fierbe - pe jumatate - in apa in care a fost inmuiata, impreuna cu una din cele doua cepe.
Cealalta ceapa se curata si se toaca marunt, iar morcovii si tulpinile de telina, curatate si spalate, se taie cubulete.
Se-ncinge uleiul intr-o tigaie si se dunstuiesc in el toate legumele, dupa care se adauga rosiile curatate de pielita si taiate bucatele. Se gusta de sare si de piper si