Desi prin modificarile succesive ale Codului de procedura civila s-a urmarit sistematic eliminarea, pe cat posibil, a posibilitatilor de tergiversare a proceselor, inclusiv a fazei executarii hotararilor judecatoresti, justitiabilii raman in continuare victime ale unui sistem inchistat si plin de piedici.
Legea ofera debitorului diferite parghii pentru a incerca intarzierea sau zadarnicirea executarii silite. Insa nu doar legea este cea care incetineste atat de mult executarea hotararilor judecatoresti, ci si comportamentul acelor chemati sa o aplice sau sa se supuna ei.
Neexecutarea hotararilor judecatoresti a fost, ani la rand, si este in continuare ceva aproape firesc in Romania, iar pe acest lucru mizeaza si cei care trebuie sa se conformeze acestor hotarari. Ei stiu ca pot uza de fel de fel de tertipuri ca sa zadarniceasca, pentru o buna perioada de timp, daca nu chiar pentru totdeauna, actiunile de executare silita.
Proliferarea firmelor de recuperatori, la care chiar si fiscul a anuntat ca va recurge pentru recuperarea datoriilor, este dovada ineficientei procedurilor de executare silita.
Multi dintre cei care obtin satisfactia castigarii unui proces, dupa ce au batut ani intregi tribunalele, constata ca trebuie sa o ia de la capat cu executarea hotararii judecatoresti prin care, teoretic, li se restabilesc drepturile.
O buna parte din cererile depuse la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului se refera la neexecutarea hotararilor judecatoresti. Si nu putini au fost cei care au obtinut obligarea statului roman la plata unor despagubiri pentru aceste intarzieri nejustificate. Dar, pana la urma, si hotararile CEDO trebuie puse in executare.
Avocatul Ionut Serban, de la Societatea civila de Avocati Tuca & Asociatii, ne da detalii cu privire la etapele care trebuie parcurse pentru executarea