Costurile pentru utilitati atarna greu in factura zilnica. Cum o sa ne afecteze alinierea acestora la UE? Ce se aliniaza, care o sa fie modalitatea dupa care vor fi corelate aceste preturi cu cele comunitare? Elementul pret nu a fost parte a negocierilor deoarece stabilirea pretului nu intra in atributiile Uniunii Europene.
Sectorul energetic romanesc este imbatranit si are nevoie de investitii masive. Investitiile in infrastructura si investitiile de mediu se vor resimti in facturile pe care fiecare din noi le va plati.
Un studiu realizat recent de catre Grupul pentru Economie Aplicata arata ca preturile la utilitati fac inca parte din categoria preturilor reglementate. Pe masura ce creste gradul de liberalizare a pietelor specifice de utilitati, se majoreaza intr-o prima faza si tarifele.
Pe termen mediu si lung concurenta de piata este de asteptat sa conduca la scaderi ale preturilor, dar pe termen scurt si in perspectiva apropiata preturile cresc pentru ca ele se gasesc inca sub nivelul minim acceptabil
Preturile la utilitati intra in categoria costurilor fixe.
In conditiile unei competitivitati oricum destul de reduse a firmelor romanesti (in ultimul Raport Global al Competitivitatii, Romania ocupa doar locul 57, devansand numai Bulgaria dintre tarile membre si viitoare membre ale UE), cresterea unui cost fix poate duce la reducerea profiturilor, avand in vedere ca natura competitiei in care sunt angajate firmele romanesti este in general competitia prin pret, nu prin inovare.
De fapt din ce este alcatuit pretul la utilitati? El constituie suma dintre costul de productie pentru utilitati si costul de adaptare la noile cerinte de mediu.
Expertii Grupului pentru Economie Aplicata arata de ce sunt mari costurile de productie. "Costul de productie este mare din cauza echipamentelor depasite