Printre bolile atatate de umezeala si frig, la loc de frunte se afla reumatismul. Un neintrecut cunoscator al farmaciei naturii, dr. Constantin Parvu, autorul monumentalei Enciclopedii a Plantelor, va ofera remedii sigure.
Domnul Constantin Parvu este doctor in biologie, autor al celor mai complexe si complete lucrari despre plante si despre fitoterapie aparute la noi in tara: "Universul Plantelor" si "Enciclopedia Plantelor" (volumul Iv a aparut recent pe piata) - un regal de peste 3000 de pagini dedicate plantelor romanesti. Pentru prima dintre aceste lucrari, a fost nominalizat in Marea Britanie, printre cei 500 cei mai buni oameni de stiinta din lume, iar la Paris, la targul de carte, a primit premiul I la sectiunea de specialitate. Domnia sa a strans vreme de zeci de ani retete populare de vindecare din toata tara, pe care ulterior le-a corelat cu date stiintifice, rezultatul fiind un impresionant tezaur de cunostinte in domeniul fitoterapiei. Si pentru ca este sfarsit de toamna si inceput de iarna, iar bolile reumatice se manifesta mai acut ca oricand, l-am rugat pe modestul savant din Valenii de Munte sa ne fie ghid in farmacia naturii, pentru a gasi plante si retete de leac.
Untul-pamantului
(Tamus communis)
Numele ii vine de la uriasele radacini pe care aceasta planta ierboasa le dezvolta in pamanturile pietroase pe care creste. In ciuda dimensiunilor, ele au insa o consistenta moale, care aduce cumva cu cea a untului, de unde si numele. O proprietate interesanta a acestei radacini este ca in contact cu pielea umana are un efect rubefiant, producand o usoara reactie iritativa, stimuland circulatia sanguina si incalzind locul tratat. In majoritatea satelor din zona Carpatilor de Curbura si din zona muntoasa a Banatului, precum si din Apuseni, oamenii folosesc extern aceasta radacina, contra afectiunilor reumatice. Modul