"O solutionare pozitiva a cererilor sindicatelor . ar insemna destabilizarea la nivel macroeconomic a tarii"
Apreciata scriitoare si ziarista, temuta si respectata
deopotriva pentru justetea si verticalitatea opiniei, Tia Serbanescu reprezinta un reper de maxima profesionalitate al mass-mediei romanesti. Recent, Tia Serbanescu, senior-editor la cotidianul "Curentul", a inregistrat o victorie de prestigiu, la o confruntare televizata cu doi dintre artizanii actualelor greve din Romania. Un demers de exceptie, care face obiectul interviului de mai jos.
"Nu e clar deloc ce interese
reprezinta liderii sindicali"
- Intr-o emisiune recenta, difuzata pe postul unu al Televiziunii Romane, ati oferit un spectacol extraordinar de curaj si intransigenta, infruntandu-i public pe doi dintre liderii sindicali responsabili de grevele care au paralizat Romania. De unde vine aceasta bravura, acest mod abrupt de a va rosti convingerile?
- Nu suport minciuna. Nu sunt neaparat o luptatoare, dar nu suport sa fiu considerata usor de pacalit, de manevrat. Consider minciuna o agresiune si atunci raspund acesteia cu intransigenta. Daca am parut dura, atunci inseamna ca am resimtit o agresiune puternica din partea celor cu care m-am confruntat.
- In ce consta minciuna la care va referiti?
- Cred ca liderii sindicali nu sunt sinceri in modul in care ii reprezinta pe sindicalisti. De altfel, cand vorbesc despre ei ("am trei sute de mii de oameni in spate!") se exprima ca niste stapani ce dispun cum vor de slugile lor, pe care le manevreaza fara a le cere asentimentul, ba chiar impotriva acestora, in functie de propriile lor interese, uneori foarte obscure. Acesti lideri sindicali ii critica pe politicieni - aflati la putere pentru patru ani -, uitand ca ei insisi se afla in functii de 15 ani si nu i-a mai putut clinti nimeni. Au imbatra