Intre 11-16 noiembrie, a avut loc a doua vizita in Germania a delegatiei DRRP din cadrul MAE.
Directorul Directiei Comunitati Romanesti, Gabriel Branzaru, si secretarul de stat al Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, Mihai Gheorghiu, insotiti de Claudiu Florian, atasat cultural la Ambasada de la Berlin, s-au deplasat pe traseul Berlin-Bonn-Heidelberg-Stuttgart-Nürnberg-Ulm-München.
Cu acest prilej, a avut loc tatonarea reciproca a oficialilor de la Bucuresti si a unei parti a comunitatii romanesti din Germania. De ce este importanta aceasta intalnire si ce a ramas „in coada de peste"?
La Bonn, Stuttgart si Nürnberg, impresiile participantilor din partea comunitatii au cuprins catalogari de „generalitate" si „abstractie" a discutiilor purtate. Se pare ca, la nivel comunicational, limbajul folosit de „cele doua parti" mai necesita ajustari.
Din partea DRRP, s-a anuntat in mod repetat existenta unei strategii a departamentului, prelungire a uneia mai ample, la nivel de Minister de Externe, in directia integrarii lobby-ului prin comunitatile de peste hotare, in branding-ul „Romania in UE".
Mihai Gheorghiu a spus ca „reforma in DRRP/MAE este mai lenta, dar exista" si ca, in cadrul ministerului, se prefera realizarea de contacte cu oameni de 35-36 de ani, care nu sufera „de metehnele trecutului si vor sa faca ceva concret". Aceasta din urma, ca raspuns la intrebarea referitoare la relatia Departamentului cu exilul romanesc.
De asemenea, el a spus ca se pune accent pe proiectele care solidarizeaza comunitatea romaneasca si ca se cauta „un nou tip de agregare" a acesteia.
La nivel de minister, a adaugat Gheorghiu, a avut loc recent deblocarea unui fond guvernamental care, prin intermediul Comisiei angajate in re-branding-ul Romaniei peste hotare, a Agentiei de Strategii Gu