Penitenciarul nu este cel mai frumos loc de vizitat, insa daca ai ocazia sa treci de zidurile inalte si sa patrunzi in lumea celor privati de libertate, atunci cu siguranta vei avea o experienta deosebita * Cei care isi traiesc viata in penitenciare sunt nevoiti sa urmeze reguli stricte si sa suporte monotonia zilelor care trec extrem de greu
Intre zidurile groase si bine pazite ale Penitenciarului de Maxima Siguranta Gherla isi duc viata 1.528 de detinuti. Dintre acestia, 169 sunt detinuti aflati in arest preventiv, iar restul de 1.359 detinuti sunt condamnati definitiv.
Printre "oaspetii" de la Gherla sunt si 23 de detinuti minori si 46 de femei. O parte din cei "cazati" la Gherla au fost adusi de la Cluj, unde Penitenciarul Gherla avea o sectie, dar aceasta a fost temporar suspendata din cauza dificultatilor financiare.
Penitenciarul Gherla are chiar si cinci "vietasi", adica condamnati pe viata, iar foarte multi dintre detinuti au pedepse peste zece ani de inchisoare.
Gratii si gardieni
La poarta penitenciarului ne-au fost luate telefoanele mobile, dupa care am fost preluati de un oficial si am fost condusi de catre acesta pana la biroul directorului de penitenciar, inspector general, Petru Roman.
Odata intrati in curtea penitenciarului am ramas uimiti de ce vedeam in fata noastra. Erau cladiri proaspat vopsite si totul arata bine.
Aleea pe care inaintam catre biroul directorului ne dezvaluia o imagine de ansamblu a penitenciarului, iar aceasta, surprinzator, era una primitoare, avand in vedere ca ne aflam, totusi, intr-un penitenciar. Aceste prime imagini ne-au surprins enorm, deoarece ne imaginam intrarea intr-un penitenciar cu totul altfel.
Ceea ce ne amintea tot timpul ca ne afl