Banca de stat a landului Baden-Württemberg a organizat in data de 14 noiembrie Ziua Economica a Romaniei. Evenimentul a avut loc la sediul L-Bank din Stuttgart, care gazduieste Consulatul Onorific al Romaniei si Biroul de Legaturi Economice Germano-Romane.
Acest eveniment se inscrie intr-o serie de reuniuni pe teme de oportunitati de afaceri romano-germane, una asemanatoare fiind cea organizata de Camera de Comert si Industrie a landului Renania-Palatinat, in 21 noiembrie. Tema centrala a acestor intalniri economice fost axata pe „sansele si riscurile investitiilor germane in Romania".
Dintre riscurile momentane fac parte si miscarile pe linie sindicala, ale angajatilor din educatie, transporturi (metrou) si silvicultura, carora li s-au adaugat cei de la Tractorul Brasov, Centrala Nationala Miniera si functionarii publici.
Ecourile acestor revendicari salariale au ajuns si in Germania, facandu-i pe unii dintre potentialii investitori sa se intrebe, cat de interesanta ramane pe viitor oferta romaneasca de „salarii mici".
Referitor la valurile starnite de miscarea sindicala din Romania si importanta acordata din partea conducerii Ministerului Economiei si Comertului (MEC) presiunilor unor lideri de sindicate, ministrul de stat delegat la reuniunea din 14.11.
de la Stuttgart, Iuliu Winkler ne-a precizat ca „au fost si vor fi intotdeauna conflicte de interese intre angajati si patronat" si ca el nu crede, ca Germania nu se confrunta cu probleme asemanatoare in reglementarile de munca si retributia acesteia.
El a considerat ca liderii sindicali care exercita presiuni asupra Guvernului, prin actiuni revendicative a angajatilor, dar si printr-un lobby sustinut al acestor miscari sociale pe canale mass-media proprii, nu constituie un pericol in calea continuarii privatizarii marilor firme, printre care si