(Foto: Ziarul de Mures)
Daca pentru multi dintre mureseni, numele satului Abus este total necunoscut, cinematografia franceza a hotarat ca acest sat este locatia ideala pentru turnarea unui film documentar care sa oglindeasca viata la tara, intr-o Romanie a contrastelor.
Povestea spusa de cineasti, limitata la vanzoleala zilnica din jurul crasmei, un loc dovedit a fi un adevarat catalizator al satului, va fi difuzata anul viitor pe posturile de televiziune. Cealalta poveste, a oamenilor deveniti peste noapte actori, a oamenilor pentru care fiecare zi este o provocare mai ceva decat in filme, v-o destainuim noi.
La orele diminetii, cei mai curajosi dintre abuseni se aventurau zgribuliti pe trotuarele inghetate spre destinatii doar de ei stiute. Frigul de afara era pentru unii dintre ei un bun prilej de a se incalzi la un pahar de "jinars" in Barul deschis pe o latura a castelului baronului Apord.
I-am urmat indeaproape si bine am facut, pentru ca in locul acesta, unde inimile se incalzesc si limbile se dezleaga, barierele dintre oameni dispar si povestile triste sau vesele sunt spuse sincer. In usa barului m-a intampinat un localnic, Bartos Geza, omul care pe parcursul zilei mi-a fost un bun ghid in descifrarea "cazului Abus".
El in sine este un caz. La 53 de ani locuieste singur, pentru ca de douazeci de ani, de cand a divortat, nu a mai avut puterea sa se recasatoreasca. Si poate este singurul om din Romania care plateste pensie alimentara, trasa direct din salariu, cu toate ca fiica lui, Annamaria, are acum 26 de ani.
"Uitati, platesc 70.000 de lei lunar. Desi salariul meu nu este foarte mare si banii astia mi-ar prinde bine, astept sa vad cand vor considera cei care fac salariile ca am platit destul. Curiozitati de om singur… Singuratatea m