Cutremur catastrofal in 2006?Interviu cu prof. dr. Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului - Ati declarat ca 2006 va fi anul unui puternic cutremur.
- Am spus inca din 1998 ca pana in anul 2006 nu va fi un cutremur catastrofal. Dupa anul 2006 vom vedea. si asa am terminat orice interviu pe care l-am dat presei. Nu as putea sa spun asa ceva, cum ca in 2006 va fi un cutremur catastrofal, adica un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,0 pe scara Richter. Dupa ultimul cutremur din Pakistan, din cauza faptului ca o parte din energia sistemului tectonic din Asia s-a consumat, suntem mai optimisti pentru aceasta parte a lumii. adica pentru noi. Nimeni din lume nu poate sa anunte populatia, acum, de iminenta unui cutremur. Pe termen lung se mai fac unele prognoze, dar pe termen scurt, deocamdata, situatia este inca nerezolvata.
- Bucurestiul este un caz unic in lume din punct de vedere al densitatii populatiei expuse riscului seismic?
- Daca se ia in considerare numarul de oameni decedati datorita cutremurelor, la cel din 4 martie 1977 au fost 1.574 morti, din care 1.424 in Bucuresti, iar Romania poate fi pe locul trei in Europa, dupa Italia si Turcia. Estimarea facuta de Banca Mondiala dupa cutremurul din 1977 arata ca, din pierderea totala de 2,05 miliarde dolari, mai mult de doua treimi este pentru Bucuresti.
- Sunt mai periculoase cutremurele la suprafata decat cele la adancime?
- Cutremurele de suprafata din Vrancea au magnitudinea de maximum 5,5 - 5,7 si nu sunt periculoase fata de cele de adancime, care au produs atatea necazuri. Cutremurele de suprafata din Banat, Fagaras, Maramures, nordul Dobrogei sunt cutremure care pot avea efecte distrugatoare cand magnitudinea lor depaseste valoarea 5,9 - 6. In zona Banatului au fost multe asemenea.
- Care este magnitu