Declinul economic din ultimii 15 ani a afectat si industria din judetul Alba. Multe societati comerciale au disparut sau sunt in faliment, in timp ce altele reusesc cu greu sa supravietuiasca in mediul economic actual. Intr-o oarecare masura, falimentele fabricilor construite inainte de 1990 a fost compensata de aparitia unor investitii noi, realizate, in majoritate, de oameni de afaceri straini.
Problema este, insa, ca aceste investitii s-au concentrat in cateva zone ale judetului, afectand dezvoltarea unitatii administrativ-teritoriale in ansamblu.
Afluenta de investitori
De departe, cea mai dezvoltata zona din punct de vedere industrial este municipiul Sebes. Afacerea demarata de italienii de la "Frati" in cele doua fabrici de PFL si PAL, in valoare de aproape 200 de milioane de euro, cumparata in 2004 de elvetienii de la "Kronospan", a atras ca un "magnet" si alte investitii importante.
Este vorba, in primul rand, despre fabrica de prelucrare primara a lemnului construita de compania austriaca "Holtzindustrie Schweighofer". Investitia totala se apropie de 100 de milioane de euro.
In imediata apropiere a locului unde si-au deschis austriecii afacerea, o alta companie italiana - "Ciatti" - a deschis o fabrica de mobila pentru aparatura electronica. Tot in zona respectiva a fost realizata inca o investitie italiana importanta - "Savini" - intr-o fabrica de mobilier de baie. Ultimele doua investitii au valori de aproximativ 10 milioane de euro.
Cu asemenea prezente straine, Sebesul se poate lauda cu una dintre cele mai dezvoltate economii din tara. Atractia investitorilor a fost determinata si de pozitionarea geografica pe care o are municipiul din judetul Alba, respectiv punctul de intalnire a doua dintre cele mai importante drumu