Ardelenii au nivelul de trai cel mai ridicat dar au populatia cea mai ruralizata.(Foto: )
Majoritatea criteriilor financiare claseaza zona de nord a Ardealului pe primul loc in provincie la standardul de viata, cu toate ca aproape jumatate din populatie este localizata in mediul rural.
Intreprizatorii din regiunea de nord a Ardealului au depus cel mai mare numar de proiecte pentru finantarea investitiilor in zonele defavorizate.
Numarul zonelor defavorizate din regiunea de dezvoltare Nord-Vest, este mai mic decat regiunea de dezvoltare Centru, care cuprinde si judetul Hunedoara, unde insa numarul de proiecte depuse a fost de 18 comparativ cu cele 25 depuse in regiunea de nord a Ardealului. Bugetul total al proiectului a fost de 66 de miliarde de lei.
In nordul Ardealului au fost declarate un numar de zece zone defavorizate, este vorba de Stei, Borod, Alesd in Bihor, Ip, Jibou si Sarmasag in Salaj, Baia Mare si Borsa in Maramures, Rodna in Bistrita-Nasaud si orasul Turda in Cluj.
Programul de sprijinire a activitatilor agricole din mediul rural, in valoare de 32 de miliarde de lei, a atras un numar total de 34 de proiecte de finantare depuse, dintre care 12 inregistrate in zona de nord a Ardealului, cel mai mare numar de proiecte depuse intr-o regiune de dezvoltare.
Spre comparatie, in regiunile 1 si 3 de dezvoltare au fost depuse trei proiecte, in zonele de dezvoltare 2 si 7 au fost depuse cate cinci proiecte, iar in regiunea de dezvoltare 4 a fost depus un singur proiect de finantare.
Programul de dezvoltare a afacerilor in zonele defavorizate a atras in regiunea de nord a Ardealului un numar de 108 de proiecte eligibile, o treime din numarul total de proiecte care au primit fonduri la nivel national. Regiunea de dezvoltare 5