Sondajele arata ca PD a crescut intr-un an cit altii in trei mandate. De la 10% cit adunase in cursul anului trecut a ajuns acum la 29%. O crestere pe cit de spectaculoasa, pe atit de putin meritata.
Ce ramine din PD daca decupam factorul Basescu? Un partid fara lideri de anvergura, cu o conduita politica bazata in principal pe opozitia fata de propriii parteneri de guvernare, fara proiecte majore de care sa-si lege numele si mediocru in gestionarea situatiilor de criza.
Codasi de pluton
Desi sondajele indica PD drept cel de-al doilea partid dupa PSD, cind vine vorba despre increderea populatiei in liderii politici, cei ai PD abia apar pe ultimele locuri. Cel mai popular dintre ei, presedintele partidului, Emil Boc abia atinge 30% "incredere" in zilele lui bune, ultimele sondaje plasindu-l in coada clasamentului, pe locul 8.
Urmatorul ca vizibilitate este secretarul general Vasile Blaga. Dar conform ultimului barometru INSOMAR, acesta este considerat de incredere de doar 20% dintre romani, in timp ce 38% declara ca nu-l cunosc. Presedintele executiv, Adriean Videanu, nici nu apare in sondaje.
Angajamente uitate
Daca ar fi sa evaluam partidul dupa agenda politica de care incearca sa-si lege numele, nici aici, PD nu prea are cu ce se lauda. Pentru partidul condus de Boc, 2005 reprezinta anul marilor teme anuntate si abandonate. La inceputul anului, Emil Boc declara ca preluarea completa a puterii in Parlament si in teritoriu este obiectivul imediat al PD.
Dupa verdictul Curtii Constitutionale, schimbarea celor doi presedinti ai Camerei pare sortita esecului. Cit despre schimbarea presedintilor pesedisti ai Consiliilor Judetene, PD pare sa fi abandonat aceasta idee pe care acum citeva luni a impus-o aproape cu forta partenerilor de coalitie.
Motivul abandonului - Basescu s-a raz