Absenta parlamentarilor de la sedintele comune de plen, apelurile nominale repetate si suspendarea lucrarilor din lipsa de cvorum au ajuns o practica obisnuita pentru dezbaterea pe marginea proiectului de buget pentru anul 2006. Dupa doua saptamani in care s-a inaintat cu pasi de melc, liderii grupurilor parlamentare ale puterii si opozitiei au cazut la pace si au promis ca bugetul sa fie gata adoptat pana pe 10 decembrie. La finalul intalnirii de ieri, atat reprezentantii puterii cat si cei ai opozitiei s-au aratat increzatori ca dezbaterile vor fi deblocate.
In timp ce liderul PSD, Adrian Nastase, s-a declarat mandru de faptul ca el a propus data de 10 decembrie, vazut ca "interval de timp rezonabil", democratul Cristian Radulescu a precizat ca PD vrea ca bugetul sa treaca de Parlament chiar mai repede, pana la Ziua Nationala.
Puterea exclude negocierile cu opozitia
Liderul PD, Emil Boc, a anuntat ca va propune partenerilor din coalitie sa nu accepte nici un fel de negociere cu opozitia privind bugetul de stat pe anul 2006.
In opinia lui Boc, bugetul de stat reprezinta punctul de vedere al coalitiei cu privire la guvernarea tarii si nu trebuie negociat cu opozitia. Colegul sau, senatorul Radu Berceanu, sustine ca "singura idee de asa-zisa negociere era legata de desfasurarea corecta a sedintelor, nu in sensul ca la articolele cutare va dam voua satisfactie in vreun fel si la articolul cutare ne dati voi satisfactie". De cealalta parte, PSD este sigur ca opozitia va avea un rol important in ce priveste adoptarea bugetului. Intrebat despre eventuale negocieri cu puterea, Adrian Nastase a precizat ca era vorba de fapt de felul in care se desfasoara dezbaterea bugetului in plen. El a spus ca la anumite pozitii din buget exista un interes comun pentru ca anumite texte sa treaca in felul in care au venit de la Guvern sau de la comisi