Se pare ca toamna nu este tocmai sezonul propice sefilor de state din Orientul Mijlociu. Cel putin anul acesta. Ploua cu probleme pe capetele multora, iar tarile lor par a se afla in febra schimbarilor.
Nici presedintii nu pot fugi de responsabilitate
In Irak, procesul fostului presedinte ales cu 100% la referendumul din 1995, Saddam Hussein, a inceput sub auspiciile contestarii intregii situatii a ocupatiei americane si a legitimitatii Tribunalului Special care l-a pus sub acuzare in 12 cazuri separate. Intre timp, multi din fostii sai asociati sau pur si simplu capusele care au profitat de pe urma fostului regim prospera in Iordania sau Siria cu banii storsi din Irak. Alti fosti baatisti sunt in tara, cu capul atintit in pamant, dar gata sa il ridice cand lustratia se va mai linisti. Vechii lideri politici vor fi probabil afaceristii noului regim, asa cum s-a intamplat si in Europa de Est cu comunistii convertiti rapid la capitalism. Capetele de acuzare la adresa lui Saddam includ uciderea a 140 de locuitori ai unui sat unde s-a incercat asasinarea sa si campaniile de inabusire a miscarilor kurzilor din nord si a siitilor din sud, din care au rezultat in zeci de gropi comune.
Procesul lui Saddam, care a debutat la patru zile dupa referendumul de la 15 octombrie pentru adoptarea noii Constitutii, are loc pe fondul perpetuarii situatiei incerte de securitate, dar si a perspectivei inceperii retragerii trupelor americane si aliate, dupa alegerile parlamentare de la 15 decembrie. Acest moment va pune capat, cel putin oficial, perioadei de tranzitie prin investirea unor autoritati irakiene independente si suverane, alese pe baza unei noi Constitutii.
Daca va fi gasit vinovat, Saddam va fi condamnat la moarte prin spanzurare. Procesul sau va fi, se anticipeaza, mai expeditiv decat cel al fostului presedinte Slobodan Milosevici, ce isi pledeaz